Nederland | straatinfo

overige politie meldingen

Niet in politie-uniform naar carnaval

donderdag 12 februari 2015 overige

Nederland - Het leek een leverancier van feestartikelen een leuk idee: carnavallen in politie-uniform. Na overleg met de politie is hij van dit idee teruggekomen. Het korps raadt burgers ten sterkste af om in dit soort kleding feest te gaan vieren.

Een leverancier van feestartikelen blijkt het nieuwe operationelepolitie-uniform in zijn collectie te hebben opgenomen. Het pak vertoont sterkeovereenkomsten met het echte uniform. De kans dat dit tot verwarring bij burgersleidt, is dan ook levensgroot.

Daarom heeft de leverancier na overleg met juristen van de politie beslotenom het carnavalsuniform uit de handel te nemen. De enige uitzondering daaropvormen de kindermaten, die de politie wel gedoogt. Verder probeert deleverancier om zo veel mogelijk aan winkeliers verkochte pakken terug te halen.

De politie raadt burgers die al in het bezit zijn van dit kostuum tensterkste af om dit met carnaval aan te trekken. Dat kan namelijk bij noodhulp enhandhaving van de openbare orde leiden tot ongewenste verwarring, met allekwalijke gevolgen van dien.

Ook uit oogpunt van de eigen veiligheid is het een onverstandige keuze.Agressie en geweld tegen politiemedewerkers kunnen zich immers eveneens richtentegen feestvierders in uniform. Verder bestaat de mogelijkheid dat criminelendit namaakuniform misbruiken om burgers te misleiden en te benadelen. Ook daaropzal de politie tijdens carnaval vanzelfsprekend extra alert zijn.

Juridisch gezien is het dragen van dit namaakuniform op zichzelf nietstrafbaar. Wie zich echter in zo?n kostuum als politiemedewerker gedraagt, is opgrond van artikel 196 van het Wetboek van Strafrecht wel strafbaar. Tegen zulkgedrag zal de politie tijdens carnaval dan ook optreden.OpPolitie.nlis meer informatie te vinden over het echte politie-uniform.

Soortgelijke berichten

Politie zoekt getuigen van overval
Vaassen woensdag 13 mei 2015

Naar politiebureau
Rotterdam vrijdag 06 februari 2015

Steen naar politieagenten gegooid
Amersfoort vrijdag 26 juni 2009

Agenten op straat krijgen nieuw uniform
Nederland vrijdag 06 juni 2014

Politie waarschuwt voor nepagenten
Culemborg dinsdag 03 maart 2015

Aanpak langdurig ziekteverzuim
Nederland donderdag 06 november 2014

Voorkom woninginbraak, ook tijdens carnaval
Eindhoven donderdag 11 februari 2010

Uitgebreide verkeerscontrole Gooiseweg
Amsterdam dinsdag 23 december 2014

Inzet politie na ramp Oekrane
Nederland woensdag 23 juli 2014

Behulpzame agent aangevallen door man
Kaatsheuvel maandag 02 oktober 2017

kaart

kaart
De lokatie van het bericht is automatisch verkregen. Het kan dus zijn dat het bericht op deze kaart afwijkt van de echte lokatie.

Meer politieberichten uit de regio