Politie wint ICT-prijs

woensdag 1 november 2017

Nederland - Dinsdagavond 31 oktober heeft de politie met de MEOS-app, de Computable Award 2017 voor ‘Best digital transformation van het jaar’ gewonnen.

Met de MEOS–app kan de politie snel en gemakkelijk via de smartphone een deel van het basispolitiewerk op straat afhandelen. Daardoor hoeven politiemensen niet meer terug naar een politiebureau. Zo’n 35.000 agenten werken hier inmiddels mee. De politie heeft de MEOS-app zelf ontwikkeld. Daarbij kreeg ze niet alleen hulp van ICT-specialisten maar ook van de agenten zelf, die naast hun politiewerk bijdragen aan de ontwikkeling van de app.

‘We wilden vooral het politiewerk beter en veiliger maken met nieuwe ICT-voorzieningen voor agenten. Iets wat we nooit hadden gekund zonder de tomeloze inzet van onze operationele en ICT-collega’s die ik met zoveel passie en doorzettingsvermogen aan de MEOS-app heb zien werken’, zegt een trotse politiechef en landelijk portefeuillehouder Mobiel Werken Miriam Barendse. De jury was onder de indruk van de gedreven en pragmatische aanpak van de politie. Uit het rapport: ‘Door het MEOS-programma kunnen zo’n 35.000 agenten sneller en gemakkelijker hun werk doen op straat. Naast de technische uitdagingen en de beperkende wetgeving heeft de politie het voor elkaar gekregen om het doel van de wet te behouden, maar de vorm aan te passen, zodat het ze niet beperkt.’ 

De MEOS-app heeft verschillende functionaliteiten zoals de identificatie van personen en voertuigen, integrale bevraging en het schrijven van digitale bonnen. En er komen steeds meer functionaliteiten bij, zoals het verwerken van verzamelde gegevens op een plaats delict en de aangifte van woninginbraak. Met de laatste functionaliteit kan de politie bij een inbraak direct op locatie de gegevens invoeren. De aangever zet een digitale handtekening en ontvangt de aangifte direct in zijn mailbox. Naast het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten blijft het programma de bestaande app verbeteren.

De Nederlandse politie loopt voorop met het werken met mobiele oplossingen, die onder het Aanvalsprogramma Informatievoorziening tot stand is gekomen. Er is in het buitenland dan ook veel interesse voor de manier waarop deze MEOS-app bijdraagt aan ons politiewerk. Regelmatig wordt er informatie uitgewisseld met buitenlandse korpsen hierover. om elkaar te helpen in het ontwikkelen van nieuwe technologische oplossingen om het politiewerk veiliger en makkelijker te maken. 

De Computable Award 2017, een initiatief van het ICT-tijdschrift Computable, werd voor de twaalfde keer uitgereikt aan bedrijven, overheidsorganisaties, projecten en personen die zich het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden. 

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=https://www.facebook.com/politie/videos/1869120103101311/

bron: politie.nl | Categorie: verkeersdelict


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Nederland | 112 alarmeringen Nederland | Goedkoop Tanken in Nederland | Supermarkten in Nederland | Weerbericht Nederland