Prijs voor project jonge vluchtelingen

maandag 15 mei 2017

Nederland - Het project ‘Jeugd, Vluchteling & Veerkracht’ heeft de Don Berghuijs Award 2017 gewonnen. Dit initiatief is ontwikkeld om alleenreizende, minderjarige vreemdelingen een sociaal maatschappelijk netwerk te bieden.

Op donderdag 11 mei kwam het project uit de bus als twaalfde winnaar van de prestigieuze award die is gelieerd aan de Innovatie-Challenge Veilige Samenleving, dat inzet op nieuwe initiatieven voor een veilige samenleving. Het winnende project biedt alleenreizende, minderjarige vreemdelingen een netwerk dat hen helpt om op eigen kracht een toekomst in Nederland op te bouwen.

Captain van het winnende team Liesbeth Huyzer – lid van de korpsleiding politie – is blij met de erkenning voor het project. ‘Helaas zien we als politie dagelijks voorbeelden van kwetsbare jeugd. Deze mensen lopen veel risico om slachtoffer te worden van criminaliteit, maar ook om dader te worden. Alleenreizende, minderjarige vluchtelingen zijn mogelijk nog kwetsbaarder. Zij hebben familie, vrienden en alles wat hen vertrouwd is, achtergelaten en hebben op jonge leeftijd al dingen meegemaakt die wij ons niet willen voorstellen.’

Deze jongeren moeten hulp krijgen om een veilige basis te creëren, stelt Huyzer. Die hulp zou grotendeels via een digitale community lopen. ‘Een community voor en door minderjarige vluchtelingen of ex-vluchtelingen, gebaseerd op betrouwbare overheidsinformatie, om hun weg in Nederland te vinden’, zegt Huyzer. De jury was lovend over het project en stelt dat het uitblinkt in eenvoud. Ook omdat er middelen worden gebruikt, zoals de smartphone en het internet, die de vluchteling vaak al ter beschikking staan. De jury is ook te spreken over het idee dat ‘gesettelde’ vluchtelingen en Nederlanders in het netwerk worden betrokken. Een sociaal netwerk draait ten slotte om persoonlijk contact.

Dit jaar kwamen zes projecten in aanmerking voor de Don Berghuijs Award, waaronder een project in Brabant, dat ‘gedragen’ wordt door Max Daniel, hoofd Operatiën Eenheid Noord-Nederland. ‘Zijn’ project zoekt voor de vluchtelingenintegratie een oplossing in kleinschalige opvang, waarbij vanaf het begin aandacht is voor die integratie. Een ander team vond een passend antwoord op de innovatievraag: ‘Welk dragend verhaal hebben we nodig om het wij-zij te doorbreken?’ Het wil in wijken het Deense concept “All that we share” toepassen, zoals dat gaat gebeuren in de wijk Boschveld in ’s-Hertogenbosch. Het team van ‘Jeugd, Vluchteling & Veerkracht’ gaat bekijken op welke manier hun initiatief kan worden uitgevoerd en welke partijen daarbij betrokken worden.De Bucket Boys, bekend van hun samenwerking met Vraaghetdepolitie.nl, maakte over het vluchtelingenvraagstuk deze bijzondere productie, in samenwerking met Afghan Proud.

bron: politie.nl | Categorie: verkeersdelict


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Nederland | 112 alarmeringen Nederland | Goedkoop Tanken in Nederland | Supermarkten in Nederland | Weerbericht Nederland